web analytics

Eten

Veel mensen met autisme hebben problemen met eten.

Ik heb vooral problemen met eten als ik overprikkeld ben. Dan komt de hongerprikkel gewoon niet door. Eten heeft dan even geen prioriteit voor mij. Als ik uit het werk kom bijvoorbeeld en “gaar” ben dan kan ik wel iets kopen, maar het avondeten verdwijnt in de koelkast. Als het meezit eet ik nog eens om 21:00-22:00 dan. Of het gekochte is voor een andere dag en en ik eet brood of zelfs alleen maar snaaigoed. Ontbijt is bij mij een kwestie vooral van op tijd uit bed weten te komen (zie het thema Slaapproblemen), standaard is bij mij een bord pap. Niet veel werk en snel opgegeten. Lunch gaat meestal wel goed, want dat heeft een vast moment op de dagen dat ik werk en dan heb ik vaak ook wel trek. Tussendoortjes eet ik eigenlijk weinig, niet de ongezonde maar ook niet de gezonde.

Voor de meeste mensen met autisme is het geen kwestie van “niet lusten” of “niet willen”. Veel mensen snappen nog wel dat je de smaak van iets niet lekker vind, maar alle andere problemen waar mensen met autisme tegenaan kunnen lopen is vaak weinig begrip voor. Naast smaak heb je nog temperatuur, textuur en voorspelbaarheid bijvoorbeeld.

Maar ook andere eetproblemen komen vaak voor bij mensen met autisme.

Gevarieerd leren eten is, ook op latere leeftijd, zeker nog wel mogelijk. Maar kost gewoon geduld en tijd.

Hoe los ik dit op?

Tja. Bedenken wat ik wil eten is een bron van stress en eten koken zelf ook. Dus liever los ik dat anders op. Een of twee dagen per week eet ik bij mijn ouders. Ik bestel geregeld voor een aantal dagen eten bij een maaltijdservice. Dan staat er wel druk op om dat te eten, want het is vers en beperkt houdbaar. Soms kook ik wel, meestal komt dat dan neer op tartaar, rösti en groenten. Veel recepten die ik van huis uit ken zijn voor meerdere personen bedoeld, dus die maak ik niet snel klaar, tenzij de kinderen er zijn. Wat er dan overblijft gaat de vriezer in of als het 1 portie is dan heb ik de dag erna iets. Ook vind mijn oudste dochter koken leuk, dus als ze er is delegeer ik die taak.

Kant-en-klaar maaltijden uit de supermarkt ben ik geen fan van. Smaakt meestal of nergens naar of raar vind ik. Een salade (geen maaltijdsalade) is voor mij wel weer een geschikt maal. En van toetjes ben ik wel een fan.

Links