web analytics

Fictie

  • Bevrijdend lied (Karen Kingsbury) – De achttienjarige Holden Harris leeft in zijn eigen wereldje. Hij lijdt aan een vorm van autisme. Zijn leeftijdsgenoten pesten hem, zij zien alleen dat hij anders is. Wanneer hij de populaire Ella Reynolds een lied hoort oefenen voor een schoolvoorstelling luistert Holden geboeid toe. Ella voelt zich aangetrokken door zijn passie en ze worden vrienden. Een lied brengt hen bij elkaar, maar lukt het ook om Holden uit zijn isolement te bevrijden?
  • Daglicht (Marion Pauw) – misdaadroman over een advocate en haar autistische zoon.
  • De nobele autist (Romana Vrede) – Ze heeft een kerngezonde puberzoon met autisme en een verstandelijke beperking, Charlie. Haar angst is dat wanneer Charlie sterft, als oude man, hij zijn moeder nodig zal hebben maar zij er niet meer is.
  • Desnoods de hele wereld (Eva Louise Bakker) – Anna Berg ziet op een dag onverwacht dertigduizend euro op haar bankrekening staan. Velen zouden zo’n verrassing omarmen, maar voor Anna is de gebeurtenis een ramp. Zij gaat door het leven met overgevoelige zintuigen en constante stress – asperger, al heeft zij daar zelf geen weet van. Verrassingen vermijden en structuur nastreven vormen haar devies.
  • Een Buitenstaander in een Doordraaiende Wereld (Peter van Cappelle) – Paul van Bent merkt al op jonge leeftijd dat hij afwijkt van de andere kinderen in zijn klas. De diagnose autisme is echter voor hem niet een bevestiging, maar maakt zijn leven juist meer ingewikkeld. Evenals de druk die hij ervaart van zijn Christelijke opvoeding, de worsteling in zijn pubertijd met zware depressies en biseksuele gevoelens, en zijn burn-out waar het uiteindelijk allemaal naartoe leidt. Paul’s leven is een zoektocht waarin hij probeert om te gaan met zijn demonen, het zware label dat zijn autisme op hem drukt, en zijn zoektocht naar de liefde.
  • Een lege brug (Dirk Bracke) – Op een zachte novembermiddag haast Siem zich naar zijn liefje Marijke. Op de spoorwegbrug zit een bloedmooi meisje, Paulien. Ze maakt een tekening en telt elke lijn die ze op het blad zet. Siem is ondersteboven; haar figuur en haar onbegrijpelijke reacties fascineren hem. Algauw komt Siem erachter waarom Paulien zich zo ongewoon gedraagt.
  • Een-nul voor de autisten (Karlijn Stoffels) – Op de dag dat ze vijftien wordt zit Loes in een psychiatrisch centrum. Veel te vieren is er niet, want je zit in de psychiatrie `omdat er iets in je kop scheef zit en niet omdat je een slechte adem hebt. In de inrichting voelt Loes zich niet erg thuis. Ze heeft geen zin in allerlei gesprekken en therapeuten.
  • Extremely loud and incredibly close (Jonathan Safran Foer)
  • Gewoon anders (Luc Descamps) – Samuel is zestien en zwaar autistisch. Hij spreekt niet en vermijdt elke vorm van contact. Wanneer Rani zijn nieuwe buurmeisje wordt, verandert er echter iets. Rani kan prachtig zingen. Met de klank van haar stem bereikt ze iets waar anderen niet in slagen: ze komt binnen in Samuels stille wereld.
  • Ginny Moon heeft gelijk (Benjamin Ludwig) – Ginny Moon is veertien jaar oud. Ze is gek op Michael Jackson. Als ze niet ’s ochtends exact negen druiven eet, kan ze de dag verder wel afschrijven. Bij haar derde pleeggezin heeft ze eindelijk een thuis gevonden – iets waar een ander gelukkig mee zou zijn. Maar Ginny bekijkt de wereld nou eenmaal met een heel eigen logica. Dus of haar biologische moeder gevaarlijk is of niet, Ginny moét haar vinden. En daarvoor wil ze alles opgeven, zelfs het enige thuis dat ze ooit heeft gekend…
  • Het betoverde kind (Sue Miller) – Randall is het derde kin van het gezin Eberhardt. Duivel en engel zijn in hem verenigd: Randall is autistisch. De vader, psychiater, wijt de handicap aan zijn vrouw. Volgens hem heeft zij het kind niet gewild.
  • Het houden van mannen (Myrthe van der Meer)
  • Het ongeluk project (Julie Buxbaum) – Sinds haar vaders dood, weet Kit niet meer hoe ze met haar vriendinnen moet praten. In de pauze gaat ze daarom naast David zitten in de hoop met rust gelaten te worden. Maar Davids vreemde directheid blijkt juist een verademing. Zo ontstaat een wonderlijke vriendschap.
  • Niemandsland (Guurty Leguijt)
  • PAAZ (Myrthe van der Meer) – Emma wordt van de ene op de andere dag op de paaz opgenomen en ze weet één ding zeker: hier is een fout gemaakt. Hier hoort zij namelijk niet thuis. Ze heeft namelijk een leuke baan, een geweldige vriend en een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Hier begint Emma’s zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek met al haar regels, pillen en diagnoses een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf.
  • Het Rosie Effect (Graeme Simsion)
  • Het Rosie Project (Graeme Simsion) – De hoofdpersoon, de autistische Don Tillman, doceert genetica aan de universiteit. Hij is superintelligent, kan geweldig koken en is op zoek naar een vrouw. Door zijn sociale onhandigheid is hij echter nooit verder gekomen dan een eerste date. Met behulp van een zestien pagina’s tellende vragenlijst hoopt hij zijn perfecte partner te vinden.
  • Het Rosie resultaat (Graeme Simsion)
  • UP (Myrthe van der Meer) – Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is… Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?’
  • Vechten voor Max (Antoinette van Heugten) – Wat doe je als je zoon wordt beschuldigd van moord? Met pijn in het hart laat Danielle Parkman haar autistische, maar superslimme zoon Max opnemen in de gerenommeerde inrichting Maitland.
  • Wegens familieomstandigheden gesloten (Sigrid Landman) –
  • De vader van Michelle overlijdt voordat hij haar in zijn armen kan sluiten. Jolanda kan de zorg voor haar dochter niet aan en ze groeit op in het gezin van haar oom. Michelle heeft autisme en knapt af vanwege het vele pesten. Op haar achttiende ontmoet ze, zonder het te weten, haar echte moeder. Er ontstaat een vriendschap, totdat ze erachter komt wie Jolanda echt is en wat de reden was voor haar uithuisplaatsing. Dit kan Michelle niet verwerken en dramatische gebeurtenissen volgen elkaar op. Zouden ze ooit nader tot elkaar komen?
  • Zoen me tot ik zwicht (Helen Hoang) – Daten is al moeilijk genoeg – laat staan als je Asperger hebt. Stella, dertig, is briljant in wiskunde maar sociaal onhandig. Haar moeder vindt het hoog tijd dat ze gaat trouwen. Stella heeft geen flauw idee met wie. Ze haat seks; zo gênant.
  • Zoë Undead (J.R. Knoll) – When Hell on Earth comes in the form of a virus born zombie apocolypse, the virus that is at the center of the mayhem meets its match in the brain of an unlikely foe: An autistic girl named Zoe…