web analytics

Kinderboeken

Deze pagina bevat boeken die speciaal gericht zijn op kinderen, geen boeken die over kinderen gaan (zie daarvoor de algemene boekenpagina).

  • Alle katten hebben Asperger (Kathy Hoopman) – De lezer krijgt door dit boek informatie over het syndroom van Asperger en zal ook de positieve kanten ervan kunnen zien. De geweldige foto’s tonen de kenmerken die veel mensen met Asperger hebben op een aandoenlijke manier.
  • Alle katten hebben autisme (Kathy Hoopman) – Alle katten hebben autisme geeft vol humor inzicht in de wereld van autisme. Aan de hand van prachtige kattenfoto’s en begripvolle beschrijvingen toont dit boek de uitdagingen en het plezier van het opvoeden van kinderen met autisme. Bovendien laat het op liefdevolle wijze de potentie van kinderen met autisme zien. Voor de zesde druk van de bestseller Alle katten hebben autisme is de tekst herzien en zijn gloednieuwe foto’s verzameld.
  • Autisme in het nest (Herman Jansen, Betty Rombout) – interviews over opgroeien met een vader of moeder met autisme.
  • Autist! Gepest worden omdat je anders bent (Alieke de Boer) – Hoe is het voor iemand om autisme te hebben en naar een nieuwe school te moeten? Het overkomt Lukas en dat gaat niet altijd even makkelijk. De eerste schooldag gaat Lukas vol spanning naar het Sint Jan College, maar al gauw overvalt hem de drukte en wil hij vluchten naar huis. Hij rent de school uit en in paniek laat hij zijn tas vallen met zijn spullen. Al gauw staan alle leerlingen om hem heen en wordt hij door iedereen uitgelachen. Lukas raapt in paniek zijn spullen bij elkaar, staat op en rent zo hard weg als hij kan. Opeens hoort hij een meisjesstem die iets naar hem roept. Eigenlijk wil Lukas doorrennen, maar iets in hem zegt dat hij toch even moet wachten.
  • Bo is (niet) anders (Corinne Poleij) – Ze heeft autisme, so what!
  • Brusje (Corinne Poleij) – Sinds een paar maanden is mijn leven heel erg veranderd. Niet alleen mijn broertje heeft een stempel gekregen, ik ook. Ze zijn me Brusje gaan noemen. Wat is dat voor een maffe naam? Ik wil gewoon Lisa zijn of het zusje van Mark. Maar nee, opeens ben ik een brusje. Een brusje! Dat is het broertje of het zusje van een bijzonder kind. Een kind dat een beetje anders is. Denk aan een beperking of een ziekte.
  • De autisme survivalgids (Luc Descamps) – Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij geïnteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht? Doe je vaak dingen op precies dezelfde manier? Kunnen kleine details je helemaal opwinden? Raak je soms helemaal in de war van wat mensen zeggen? Heb je het moeilijk als andere mensen herrie maken? Misschien werd bij jou wel autisme vastgesteld, maar… hoe moet je daarmee omgaan? Kun je wel gelukkig zijn op school? Hoe ga je om met vrienden? Hoe kun je rustig blijven als je de bus neemt? Of tijdens vervelende lessen? Als deze vragen wel eens in je opkomen, is dit boek vast iets voor jou.
  • De wereld van luuk (Martine Delfos) – Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is.
  • Draaikolken in Luna’s hoofd (Colette de Bruin) – Als iets nog niet duidelijk is voor Luna, blijft ze er maar over nadenken. Haar hoofd raakt overvol van allerlei gebeurtenissen op een dag. Zo vol, dat niets meer lukt. Gelukkig weet mama hoe ze die woeste draaikolken tot rust kan brengen.
  • Een soort vonk (Elle McNicoll) – In een Soort Vonk wordt Addie toch gezien als een beetje een raar meisje. Door één van haar zussen bijvoorbeeld. Maar ook door haar klasgenoten. Zelf begrijpt Addie dat wel dat ze zich anders gedraagt dan andere kinderen, maar dat is toch geen probleem. Als dan ook nog eens een juf voor de klas komt die geen begrip heeft voor Addie krijgt Addie het lastig. Zeker omdat haar enige vriendinnetje ineens niets meer van haar wil weten. Ze gaat liever met een ander meisje om. Addie heeft, nee, Addie ís autistisch. Ze weigert het te zien als iets dat ze heeft omdat dat suggereert dat ze een ziekte of aandoening heeft.
  • Fien is een vijfhoekje (Nadja van Sever) – Fien is een beetje anders dan de andere kinderen. Ze houdt van gaten in haar kleren, van alles rood te kleuren en van de eerste te zijn. Het borrelt in haar buik als dingen niet gaan zoals zij wil. Dan wordt Fien boos. Als Fien borden steelt in de supermarkt, haar fiets verft, in de vinger van de tandarts bijt en zomaar voor een auto loopt, heeft mama het gehad. Waarom gedraagt Fien zich zo vreemd? Er moet iets gebeuren. Maar wat?
  • Gewoon een beetje anders dan de rest (Eva Van der Linden) – een lees- en werkboek voor kinderen met autisme en hun omgeving.
  • Groeispurten van een gewoontedier (Rob Huijben)
  • Het kaartje van Guus (Janne Janssens) – Guus draagt een kaartje om zijn nek. Daarop staat ‘autisme’. Op school plagen zijn klasgenootjes hem omdat hij anders is, en hij kan moeilijk met andere kinderen praten. Maar dan ontmoet hij op de speelplaats Alisa, die hem haar eigen kaartje toont. Een leerrijk verhaal over autisme, diversiteit en vriendschap. Voor kinderen vanaf 6 jaar.
  • Ik ben autastisch! (Bianca Toeps, Esther Walraven) – bewerking van “Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit” gericht op kinderen.
  • Ik en autisme (Nathalie van Kordelaar) – In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over ‘hun’ autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.
  • Ik + jij = wij (Marja Baseler) – alles over vriendschap, liefde en geboorte.
  • In mijn dromen (Marline Jakobs) – De gedichten in deze bundel zijn geschreven door Marline. Ze zijn ontstaan in een moeilijke periode in haar leven. Ze was 13 en liep steeds vaker tegen een aantal problemen aan, zoals het moeilijk contact maken en dat haar leeftijdgenoten haar niet begrepen. Doordat Marline PDD-NOS heeft was het moeilijk voor haar om er met anderen over te praten. Uiteindelijk heeft ze haar gevoelens en gedachten op schrift gezet. Haar zus Janinka heeft de bundel geïllustreerd.
  • Langs de lijn (Laura Maas) – Hulpboek bij scheiden voor kinderen met ADHD, ADD en ASS.
  • Lieve Akkira, je hebt autisme (Lidwine Tax) – Persoonlijke brieven van een tiener met PDD-NOS.
  • Mafkezen en het Asperger Syndroom (Luke Jackson) – levensverhalen van een 13-jarige jongen met het Syndroom van Asperger.
  • Mick. Mick is anders, omdat hij autisme heeft (Colette de Bruin, Anouk de Bruin) – Mick denkt anders, Mick speelt anders.
  • Mijn zus heeft autisme (Eline Kaptein) – een boek voor kinderen die een zus met autisme hebben.
  • Planeet Asperger (Patrica Bouwhuis) – avonturen in de wondere wereld van autisme.
  • Sunny twins: De geheime schuilplaats (Annette van der Plas) – In het dorp van Suus en Niek zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen neergestort. De families van de piloten komen naar Nederland en de tweeling helpt mee om hun een onvergetelijke dag te bezorgen. Maar wie dwarsboomt de plannen voor de pilotendag en zet vervelende berichtjes op Facebook? En wat heeft de schuilplaats in opa’s schuur hiermee te maken? Suus en Niek gaan op onderzoek uit. Maar lukt het om bewijs te vinden…? Als de verdachte onraad ruikt, ziet het er slecht voor hen uit.
  • Teddy heeft autisme en Pien rode krullen (Ingrid Mous)
  • Vind je eigen weg met jouw autisme (Suzanne Agterberg-Rouwhorst) – Als je autisme hebt, werken jouw hersenen anders dan bij de meeste mensen. Je verwerkt informatie op een andere manier. In je kinderjaren bepalen volwassenen wat jij nodig hebt. Maar als je in de bovenbouw van de basisschool komt, of naar het voortgezet onderwijs gaat, is het belangrijk dat je zélf weet wat jouw autisme inhoudt. Je begrijpt jezelf dan niet alleen beter, maar kunt ook aan anderen uitleggen wat je nodig hebt om je goed te voelen en hoe jij het beste kunt leven, werken en leren. Dit boek helpt je daarbij!
  • Waarom ik soms op en neer spring (Naoki Higashida) – Een dertienjarige jongen met autisme vertelt zijn verhaal.
  • Wat jij ziet en wat ik voel (Kathy Hoopman) – de binnenkant van autisme.
  • Weet jij wat autisme is? (Ellen Sabin) – Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar die een vriendje of vriendinnetje hebben met een stoornis uit het autistische spectrum. Door middel van toegankelijke lesstof en veel oefeningen wordt uitgelegd wat autisme is, en hoe het is om autisme te hebben.
  • Weet jij wat het is om anders te zijn? (Ellen Sabin) – leer alles over kinderen met een aandoening, handicap of leerstoornis.
  • Zeg dat dan (Kirstin Rozema) – want ik heb autisme.
  • Zeven keer vallen, acht keer opstaan (Naoki Higashida) – De eigen stem van een jongeman met autisme.