web analytics

Koptelefoons

Je hebt oorkappen zoals ze ook in de bouw gebruiken (naast de saaie standaardkleuren zijn ze er ook in mooiere kleurtjes en soms zelfs patronen) maar ook koptelefoons met active noise cancelling. Bij de eerste is het het isolatiemateriaal dat het werk doet. Bij de tweede wordt daarnaast actief het geluid gedempt (geluid is een golf en de koptelefoon zet er een golf tegenover, waardoor het geluid uitdooft (anti-geluid)). Het zijn vaak wel prijzige koptelefoons.

Let op: totale stilte zullen ze niet geven. Dat is ook niet verstandig, want dan denken je hersenen juist dat er iets aan de hand is en gaan ze harder inzetten op beter luisteren, waardoor je juist gevoeliger voor geluid wordt. Zelf zet ik muziek in om van die laatste storende geluiden af te komen. Focusmomenten zijn ze zeer geschikt voor. Lees ook Noise cancelling geliefd, maar kan het kwaad? ‘Je gaat eraan wennen’

Er zijn veel soorten, ik noem er hier een paar die ik geregeld voorbij heb horen komen:

Reviews

  • Noisecancelling koptelefoons round-up – ANC koptelefoons van €80 tot €160, een vergelijking.
  • Sinds kort heb ik de Sony WH-1000XM3. Een erg prettige koptelefoon, doet wat hij moet doen. Veel omgevingsgeluiden zijn weg, in de trein is het gewoon stil. Muziek luisteren, om net even het laatste stukje gepraat weg te filteren, gaat er ook prima op.
  • Ik heb naast mijn Sony WH-1000×3 koptelefoon sinds enige tijd ook Sony WF-1000xm4 oortjes. Ze goed laten zitten is enig gepruts, maar ze vangen tijdens het wandelen tenminste geen wind zoals de koptelefoon. Noise cancelling is wel hoorbaar, maar dempt minder dan de koptelefoon. Voor in het verkeer, waar ik ze vooral voor heb, is dat denk ik een pre.
  • Scarbir – Wireless Earphones Reviews
  • Sony WF-1000XM3 review: fijne noise-cancelling in té grote oortjes (Androidworld)
  • Zjos Dekker over noise cancelling headphones

Overige artikelen