Overprikkeling krijg je als je te lang te veel prikkels binnenkrijgt. Als je er op tijd bij bent dan is enige afleiding voldoende om weer uit de oranje zone te komen. Maar als je maar doorgaat dan stort je op een gegeven ogenblik in en kost het vaak dagen om weer terug in het groen te komen.
Ik heb vooral last van geluid en beweging in de omgeving. Ook drukte is funest. Vooral onverwachte geluiden kunnen mij afleiden. Ook beweging van mensen die langslopen leidt af. Dat komt ook omdat ik slechtziend ben, dan zie ik in mijn ooghoek onscherpe beweging en kijk ik onwillekeurig naar wat dat is. Veel mensen hebben het idee dat ik ze daardoor voortdurend volg, wat niet mijn bedoeling is.
Als ik voortdurend afgeleid word dan verlies ik mijn focus op wat ik aan het doen ben en dan raak ik overprikkeld. Maar in een omgeving met weinig prikkels raak ik weer onderprikkeld, dus dat heeft ook zo zijn nadelen.
Voor sommige mensen werkt de stoplichtmethode goed:
- Groen: alles is goed, je kunt het nodige aan. Je komt tot rust.
- Oranje: het kost energie, maar niet teveel. Na een oranje afspraak liever een groene afspraak, maar als het moet kan er nog wel een oranje achteraan.
- Rood: deze afspraak vreet al je energie en je raakt overprikkeld. Na deze afspraak MOET er een groene volgen, anders volgt er een meltdown/shutdown.
Ik heb gelukkig niet zoveel rode afspraken, maar merk na een avond met mensen wel dat ik eerst enige uren nodig heb om te ontprikkelen voordat ik kan slapen.
Links
- 5 dingen die je moet weten over overprikkeling
- Autisme en overprikkeling
- ‘I will feel actual rage.’ Unusual responses to kind touches could help explain autism traits
- Omgaan met overprikkeling & overprikkeling voorkomen, 10 tips
- Overprikkeling bij Autisme
- Overprikkeling en autisme
- Overprikkeling voorkomen
- The impact of bright lights
- Tips bij overprikkeling vanwege hooggevoeligheid of autisme