Al jaren kamp ik met slaapproblemen. Ergens komt in de basis mijn bioritme niet overeen met de tijdzone waar ik woon. Ik ben op mijn best op avond (en het liefste tot diep in de nacht). Maar dat botst toch wel met wat de maatschappij verwacht. Het is een fragiel evenwicht tussen doen waar ik mij goed bij voel en voldoende slaap weten te krijgen.
Moe ben ik altijd. Moe is iets anders dan slaperig overdag (want dan wil je graag je ogen sluiten, iets waar ik geen last van heb). Ik ben vooral door de dag heen uitgeput, maar uitrusten lukt niet goed.
Dit lijkt te komen door alle prikkels die ik in de loop van de dag binnenkrijg en maar langzaam weet te verwerken als ik eenmaal thuis ben in een rustige omgeving. Een van mijn doelen de komende tijd is dus om uit te zoeken hoe ik minder prikkels binnen krijg en hoe ik ze sneller kan verwerken (er is overlap met het Stress thema, slaapproblemen zijn bij mij daar een voortvloeisel uit). Sinds ik samen met een autisme coach en een haptonoom bezig ben met dit onderwerp gaat het een stuk beter met slapen. Ik slaap eerder in, maak ook vaak wel een uur of acht maar ben nog wel vroeg wakker (gevolg van het eerder slapen). Energiek voel ik mij dan nog niet, het kost best nog wel wat tijd om actief te worden. Trucjes daarvoor, zoals ’s morgens douchen en eindigen met een koude douche, moet ik nog in mijn patroon krijgen.
Links
- Autisme en energie
- Boek: overprikkeling voorkomen
- Chronische vermoeidheid
- Hebben mensen met autisme en adhd baat bij extra melatonine?
- Onder de loep: als schaapjes tellen niet helpt (NAR) – voorspellers van slaapproblemen bij volwassenen met autisme.
- Slaapwaakstoornissen bij volwassenen met autisme in een klinische setting
- UMCG onderzoekt effect methode tegen problemen met prikkelverwerking bij autisme
- Voorbeeld van hoe het brein van iemand met autisme kan werken
- Waarom ik altijd zo moe ben (Mysig)
- Waarom mensen met autisme vaak oververmoeid zijn (Tistje)