Ik heb twee goede vriendinnen, die ik af en toe spreek en nog minder vaak zie door afstand en ieders leven met werken, kinderen en andere verplichtingen. En verder op de achtergrond nog diverse kennissen (die ik soms al mijn hele leven ken) en andere autisten of betrokkenen door de bijeenkomsten waar ik kom.
Maar toch lijkt er iets te missen, waardoor ik moeite heb niet steeds weer af te glijden, het zwarte gat in. Echt een band met andere mensen heb ik zelden en dat mis ik wel heel erg.
Communicatie gaat vaak mis, onder andere door het slecht begrijpen van andermans lichaamstaal. Maar ook omdat ik blijkbaar vaak overkom als kortaf en negatief, terwijl ik in mijn beleving gewoon duidelijk ben. Afhankelijk van het onderwerp kan dit ook komen doordat ik heel erg veel tijd nodig heb om dat wat de ander zegt te verwerken en er een zinnige reactie op te vinden. Een lang verhaal lukt dan niet, want dan raak ik het spoor weer bijster.
Een ander probleem, dat hoort bij mijn autisme (of zou het toch hoogbegaafd zijn), is dat ik weinig dingen interessant vind. Dus is het moeilijk om een hobby te vinden en ergens te komen waar mensen met dezelfde interesse zijn. Dan blijft er weinig over om over te praten met anderen. Daar weet ik nog geen oplossing voor.
Ik denk dat dat er vooral op neerkomt ergens vaak te komen waar je dezelfde mensen tegenkomt in de hoop dat er eentje tussenzit waarbij een band ontstaat.
Dus ik ga naar bijeenkomsten van Iets Drinken, Vereniging PAS, de NVA en nog wat andere groepen. Bij de eerste drie ben ik zelf ook vrijwilliger en organisator. Tot nu toe genoeg mensen ontmoet waarmee het klikt, maar de diepere band die ik zoek (dat is een gevoel en daar ben ik slecht in om die te beschrijven) blijft missen. Het blijft binnen die bijeenkomsten.
Links
Het meeste van wat ik kan vinden is gericht op kinderen. Zoals vaak, als het gaat over autisme.
- 10 dingen om goed te weten over je autistische vriend(in) (Engelstalige bron) (Gwen Kansen)
- Autisme en vriendschap – artikel op cjg043 met Giel Vaessen.
- Autivrienden – voor het vinden van (digitale) vriendschap.
- Empathic attunement: catching others’ emotions
- Grenzen aangeven in vriendschappen geeft je meer vertrouwen
- Hoe je volgens wetenschappers vrienden maakt (en houdt) – Generiek artikel over vriendschap. Of deze tips ook voor mensen met autisme werken weet ik niet. Het klinkt zo simpel (en oppervlakkig). Maar misschien dat iemand er wat aan heeft.
- ‘Hoe maak je vrienden?’ … autisme en vriendschap – Tistje over vriendschap.
- Ik heb weinig sociale contacten, maar de contacten die ik heb zijn fantastisch – GGZ Totaal.
- Loneliness of Autistic adults
- Making friends as an autistic young person
- Meetup – Word lid van een lokale groep om mensen te leren kennen, iets nieuws te proberen of meer tijd te besteden aan wat je leuk vindt.
- ‘Mensen die mensen nodig hebben’ … autisme en menselijkheid
- Nivon – Reizen, activiteiten en overnachten midden in de natuur.
- Sociale topsport: vrienden maken met autisme
- Vrienden als je autisme hebt, hoe makkelijk of moeilijk is dat?
- Vrienden kiezen (Friends 2 Select)
- Vriendschap – Vanuit autisme bekeken.
- Vriendschappen stimuleren
- Waarom relaties zo moeilijk zijn als je je in autisme herkent – Marja Boxhoorn
- Wikipedia: Vriendschap
- ‘Zijn autistische mensen het gelukkigst als ze alleen zijn?’ … autisme en eenzaamheid
- Zo worden je vriendschappen hechter (en waarom je er maar een paar nodig hebt) – Volkskrant, januari 2019.